دانشمندان یک ابرزمین فراخورشیدی را در نزدیکی منظومه خورشیدی کشف کردهاند.
به گزارش دانشمند آنلاین، محققانی از مرکز اخترفیزیک جزایر قناری و دانشگاه لانگونا، سیارهای از نوع ابرزمین را در فاصله فقط ۳۲/۷ سال نوری کشف کردهاند. سیاره GJ536b نام دارد و جرمش ۵/۴ برابر جرم زمین است و دور ستارهای درخشان میچرخد. نتایج این پژوهش که در ژورنال astronomy and astrophysics منتشرشدهاست، نشان میدهد که GJ536b که دور کوتوله سرخ GJ536 میچرخد، در منطقه حیات آن قرار ندارد. اما مشخصاتی چون نزدیکی به ستارهاش، دوره تناوب کوتاه(۸/۷روز) و درخشش ستاره مادر که به اندازه کافی سرد است، باعث شد دانشمندان ترغیب شوند ترکیبات اتمسفر این سیاره فراخورشیدی و ستاره میزبانش را بررسی کنند.
در طول این تحقیقات، چرخهای از فعالیتهای مغناطیسی، مشابه فعالیتهای خورشید مشاهده شد. البته دوره این فعالیتها از فعالیتهای خورشید کمتر است و تنها سهسال بهطول میانجامد.
تاکنون GJ536b تنها سیاره یافتشده اطراف این ستاره است. اما دانشمندان همچنان ستاره GJ536 را تحتنظر گرفتهاند تا دیگر سیارات احتمالی آن را کشفکنند.
آلخاندرو سوآرز، سرپرست گروه این پژوهشگران در این خصوص میگوید: «سیارات صخرهای معمولا بهصورت گروهی ظاهر میشوند. بنابراین، تقریبا مطمئنایم که میتوانیم سیارات دیگری را در فاصله دورتر از ستاره بیابیم. دوره تناوب این سیارات احتمالا، از ۱۰۰ روز تا چندسال خواهد بود و ما آمادهایم تا بهمحض مشاهده سیاره دیگری، شعاع و چگالی آن را اندازهگیری کنیم.»
ستارهای که این فراخورشیدی دور آن میچرخد بسیار کوچکتر و سردتر از خورشید است، اما به اندازه کافی روشن و نزدیک است. GJ536 از هردو نیمکره شمالی و جنوبی قابل مشاهدهاست، این مسئله در طیفسنجی و همینطور امکان آشکارسازی دیگر سیارات خاکی در محدوده حیات این ستاره اهمیت دارد.
دانشمندان پروژه معتقدند برای آشکارسازی سیارات لازم است بتوانیم سرعت ستاره را با دقت متربرثانیه اندازهبگیریم. ابزار جدید «اسپرسو» که تحت کنترل مرکز اخترفیزیک جزایر قناری قرار دارد توانستهاست دقت را تا ۱۰ متربرثانیه بالا ببرد. همین مسئله میتواند به گسترش تحقیقات دانشمندان درباره سیارات صخرهای فراخورشیدی کمک کند.