دو کودک مبتلا به سرطان خون بااستفاده از سلولهای تی اصلاح ژنتیکیشدهای که از اهداکنندگان سالم گرفته شده بودند بهبود پیدا کردند.
به گزارش دانشمند آنلاین، این درمان در سال 2015 پس از اینکه شیمیدرمانی روی این دو کودک مبتلا به لوسمی (سرطان خون) نتیجه نداد روی این دو کودک انجام شد و اکنون پساز دو سال پزشکان اعلام کردند که آنها از بیماری نجات یافتهاند.
این کار برای اولین بار در جهان انجام شده است، درصورتیکه این روش در درمانهای آینده نیز موفقیتآمیز باشد میتوان از آن بهعنوان روشی ارزان و عمومی برای مبارزه با سرطان استفاده کرد.
تیم درمانی بیمارستان Great Ormond Street لندن معتقدند تجربه درمان این دو کودک ثابت میکند که استفاده از قابلیتهای اصلاح ژنتیکی و درمان با سلولهای اصلاح شده میتواند کاربردی باشد.
دو کودک مبتلا به سرطان خون که شیمیدرمانی نتوانسته بود هیچ کمکی به آنها بکند، زمانیکه 11 و 16 ماهه بودند تحت این درمان جدید قرار گرفتند. پزشکان سلولهای تی اصلاح ژنتیکیشده معروف به «گیرنده آنتیژن کایمریک» (CAR-T cells) را که از افراد سالم گرفته بودند به این کودکان تزریق کردند.
در گذشته نیز تلاشهایی برای بهبود قابلیتهای سلولهای تی در نابودکردن سلولهای سرطانی انجام شده بود. یکی از موفقترین روشها استفاده از سلولهای تی خود بیمار است. در این روش سلولهای تی اصلاح ژنتیکی میشوند تا کارکرد بهتری داشته باشند و سپس دوباره وارد بدن میشوند تا تکثیر پیدا کرده و یک سیستم ایمنی قوی ایجاد کنند. اما بسیاری از بیماران مقدار کافی سلولهای سالم برای این کار ندارند.
اما در روشی که برای این دو کودک استفاده شد به سلولهای خود بیمار نیاز نیست. بنابراین روش سریعتری نیز محسوب میشود زیرا پزشکان میتوانند بهمحض تشخیص سرطان از سلولهای اصلاحشده آماده استفاده کنند و لازم نیست تا منتظر بمانند سلولهای خود بیمار از نظر ژنتیکی اصلاح شوند. همچنین این روش از اصلاح سلولهای خود بیمار بسیار ارزانتر است.
برای اینکه این روش بهعنوان شیوهای عمومی در درمان سرطان شناخته شود، باید گروههای بیشتری از بیماران تحت این درمان قرار بگیرند، اما بهبود این دو کودک امیدواریهای زیادی ایجاد کرده است.
براساس گزارش Science Alert، پزشکان امیدوارند در آینده از خون افراد سالم برای تولید مقادیر زیادی از این سلولها تولید و در بیمارستانهای سراسر دنیا برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان استفاده شود.