ما میدانیم که آلودگی هوا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و سرطان ارتباط دارد. حالا یک مطالعه جدید که نتایجش در ژورنال همتانگر BMJ Open منتشر شده نشان میدهد حتی مقادیر کم افزایش آلاینده وابستگی زیادی به افزایش چشمگیر ناراحتیهای روحی در افراد جوان دارد. محققان در سوئد بیشتر از ۵۰۰ هزار فرد زیر ۱۸ سال را برای این تحقیق مورد بررسی وپایش قرار دادند. آنها غلظت آلایندهها در هر منطقه را با میزان داروهای اعصابی که برای کودکان تجویز شده بود تطبیق دادند.
مکانهایی که میزان آلودگی شان بیشتر شده بود تقریبا همان مکانهایی بودند که افراد جوان در آن بیشتری نسخههای برای داروهای اعصاب را دریافت کرده بودند.
مشخص شد مکانهایی که میزان آلودگیشان بیشتر شده بود تقریبا همان مکانهایی بودند که افراد جوان در آن بیشتری نسخههای برای داروهای اعصاب را دریافت کرده بودند. این نخستین مطالعهای است که شواهد خوبی از ارتباط بین آلودگی هوا و مشکلات روحی وشناختی در افراد را فراهم میکند. «آنا اودین» از دانشگاه «اومئو» و رهبر این مطالعه میگوید: «نتایج میتواند این معنی را داشته باشد که حتی کم شدن آلایندهها که حتی بر اثر ترافیک شهری ایجاد میشوند هم در بهبود شرایط روحی و روانی کودکان و نوجوانان موثر است». پرفسور «فرانک کلی» از کینگز کالج لندن میگوید که این تحقق مهم است: «این مطالعه شواهد هیجان انگیزی از تاثیر آلودگی هوا روی کودکان فراهم میکند، چون احتمالا آنها به خاطر سبک زندگیشان مقادیر بیشتری از آلایندهها را جذب میکنند چون بیشتر فعال هستند و اعضای عصبی در حال رشدشان بیشتر آسیبپذیر است». هرچند این مطالعه هیچ توضیحی درباره سازوکار ایجاد این مشکلات بر اثر آلودگی هوا ارائه نکرده است اما اودین میگوید در همه مطالعاتی که در این زمینه انجام شده و او در آنها دخیل بوده چنین روند خطیای مشاهده کرده است.
با این همه توضیحات محتملی برای ایجاد این مشکل وجود دارد. اودین میگوید: «ما میدانیم آلایندهها میتوانند در بدن و مغز ایجاد التهاب کنند و مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده این التهابات می-تواند زمینه ساز طیفی از مشکلات روحی و روانی شود». پیش از این مطالعاتی رابطه بین الودگی هوا و اوتیسم و مشکلات یادگیری در کودکان را نشان داده بودند. این مطالعه از تاثیر چشمگیر این مشکلات روی جامعه و افراد به عنوان یکی از دلایل موجود برای اقدام سریع در این زمینه یاد کرده است.