انسان مدرن در 85 هزار سال پیش در عربستان سکونت داشته است.
به گزارش دانشمندآنلاین به نقل از بی بی سی، براساس تحقیقی که در مجله نیچر چاپ شده است، روی استخوان انگشتی که به تازگی پیدا شده است، تحقیقاتی انجام شده و بنا بر این تحقیق مشخص شد که این استخوان متعلق به گونه معاصر هومو ساپین است.
محققان با استفاده از تکنیک ایزوتوپ پرتوزا قدمت این استخوان را بیش از 80 هزار تخمین زده است. این نتیجه بر شواهد روزافزونی از چین، استرالیا و اسرائیل میافزاید که گویای مهاجرت گسترده انسان به خارج از مرزهای آفریقا از 180 هزار سال قبل تا کنون است.
پیش از این مطرح شده بود که هومو ساپینها تا 60 هزار سال قبل به طور پیوسته در خارج از آفریقا سکونت نداشتهاند. ضمن اینکه تا چندی پیش ابزارهایی در عمق جزیره عربستان پیدا شده بود که احتمال میدادند متعلق به هومو ساپینها است اما تا به حال اثری از فسیل استخوان آنها نبود.
محققانی که در محوطه باستانی الوسطی عربستان کار میکنند، در بستر دریاچهای با یک بند انگشت میانی روبرو شدند اما هیچ بخش دیگری از صاحب این استخوان پیدا نشد. این تیم بااستفاده از سی تی اسکن مدلی از استخوان ساختند و آن را با بقایای سایر انسان مدرن و نئاندرتال از آن دوره زمانی مقایسه کردند. مشخص شد که این استخوان بیشتر شبیه هوموساپین است چون استخوان نئاندرتال کمی کوتاهتر و ضخیمتر است.
85 هزار سال پیش آب و هوا نسبت به امروز متفاوت بود و عربستان پر از دریاچههایی با حاشیههای سرسبز و حیواناتی مانند اسب آبی بود و محیطی به حساب میآمد که محصول بارانهای موسمی بود و حتی به نظر میرسد که گاوهای وحشی و سایر شاخداران از آفریقا به آنجا مهاجرت کرده بودند.
این فسیل کشف شده نشان میدهد تنوع حیات وحش زیاد آن منطقه در کنار ابزارهای سنگی از نوعی است که یادگار انسان هوموساپین است. دکتر گروکات معتقد است که انسان ممکن است مهاجرت به این محیط را مطلوب دانسته است. وی بر این باور است که انسان قبل از اینکه به ابزارهای پیشرفته دسترسی پیدا نکند، نمیتوانسته به آسیا مهاجرت کند.
به نظر میرسد اقامت انسان در عربستان مدت کوتاهی بوده و به یک دوره چند صد ساله تا چند هزار ساله محدود بوده است. هنوز مشخص نیست که جمعیت انسان در آن زمان از میان رفته یا از آنجا رفته است.
شواهد نشان میدهد که جد همه آفریقاییها به مهاجرانی که حدودا 60 هزار سال قبل از آفریقا خارج شدهاند، میرسد. اکنون محققان سعی دارند این دادههای ژنتیکی را با شواهد روزافزون باستانی تطبیق دهند که گویای این بود که هومو ساپینها خیلی پیشتر از آفریقا خارج شده بود. یک احتمال دیگر هم این است که این جمعیتهای پیشگام منقرض شدند و بعدا موج تازهای از مهاجران جای آنها را گرفتند و در همه جهان پخش شدهاند.